Gys og gryn med Halloween

Søndag 27. oktober holder vi i Tingsted Kirke ”gys og grin med Halloween”. Det er en familiegudstjeneste, som begynder kl. 14 (ikke-sommertid), hvor vi sammen kan blive klogere på, hvad Halloween er for en underlig skik, og om der er noget at gyse over eller grine ad, eller begge dele. De udskårne græskaransigter på gader og stræder ser lidt uhyggelige ud; alligevel giver de lys.

Halloween er forkortet af det engelske ”All Hallow Even”, på dansk ”Alle helgens aften”, og Allehelgens søndag mindes vi jo i kirken de døde. Dér tænder vi lys for dem, minder os selv om, at de – uanset hvordan de var – er et lys for Gud og forhåbentlig også i vores erindring.

Halloweenfejring har noget med døden at gøre, både i kirken og udenfor. Ved familiegudstjenesten ugen før Alle helgens søndag er vi lidt spændte på, hvor mange der kommer udklædt, for halloween-udklædning er som regel mere gyselig end til f.eks. fastelavn. Hvis der f.eks. kommer en zombie, må præsten skynde sig at få den begravet og prædike om hvad det så er man forstår ved ”opstandelsen fra de døde”, at det ikke er ”levende døde”