- Koret
- Skibets vestre hvælv
- Skibets østre hvælv

Jesu fødsel

Motivet viser fødselsscenen, med Jesusbarnet i centrum. Bemærk at man i middelalderen altid malede spædbørn som små voksne. Jesus rækker hånden mod Maria - sikkert et tegn på at hun er Guds mor. Maria knæler i lovprisning og er klædt i sine typiske farver: rød kjole og blå kappe.

Til højre ses Josef, der er klar til flugten til Ægypten. Han er rejseklædt med bredskygget hat, øldunk, vandrestav og rejsetaske. Ved siden af står æslet (kendes på de lange øren). At der er øl i dunken og ikke vand, formodes ud fra tyske barndomsspil (krybbespil), hvor Josef fremstilles som en lidt komisk, gammel mand, der ikke vil afsted til Ægypten. Maria siger da, at han kan tage sit eget gode øl med, og først da bliver han rejseklar.

Billedet er også interessant ved at maleren har ændret det undervejs i maleprocessen. Således har Josef stået bagved krybben, men har måtte give plads til staldtaget og bethlehemsstjernen.

Jesu fødsel er beskrevet i Lukas 2, 1-7

Marias besøg

Maria besøger Elisabeth, der også er gravid. Dette er en vigtig scene, da bibelen fortæller at Elisabeth's barn hoppede af fryd ved besøget - altså den første anerkendelse af Jesus som Guds søn.

Elisabeth står foran et hus der, meget uhistorisk, har et kors på taget, og derfor må regnes for at være en kirke. Maria er afbildet med krone som himmeldronning.

På tekstbåndet står: "visitatio marie" (Marias besøg).

Marias besøg er beskrevet i Lukas 1, 39-56

Bebudelsen

Englen Gabriel kommer med budskabet om at hun skal føde Guds søn til Maria. På tekstbåndet står der: "ave gracia plena dns tecum" - "hil dig Maria, fuld af nåde, Herren er med dig". Maria sidder kronet i en tronstol og svarer "ecce ancilla dni" - "se, jeg er Herrens tjenerinde".

Maria er fremstillet med åbne arme, for at vise at hun modtager budskabet. Foran sig har hun en opslået bog. Gabriels budskab er senere blevet første del af mariabønnen ("ave maria").

Bebudelsen er beskrevet i Lukas 1, 26-38.

Omskærelsen

I midten ses Jesusbarnet liggende på et alter. Til højre Maria der holder hans hoved. Omskærelsen foretages af en gejstlig med bispehue - ypperstepræsten Simeon. Til venstre står en messetjener med lang skjorte og en kerte i hånden.

På tekstbåndet står: "circumcissio dni" - "Herrens omskærelse".

Omskærelsen findes i Lukas 2, 21

Redigeret 23.05.2017

Kirkenyt april 2017

Redigeret 11.04.2017